“Yeni Dönemde TÜBİTAK Proje Destekleri Tanıtım Toplantısı” Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Gerçekleştirildi

Yeni dönemde TÜBİTAK proje destekleri ve 2019 yılı itibarı ile yürürlüğe giren uygulamaların tanıtıldığı bilgilendirme toplantısı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Burhanettin Toker Amfisi’nde gerçekleştirildi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğiyle gerçekleştirilen ve katılımın yoğun olduğu Proje Destekleri Tanıtım Toplantısı’na, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektörü Prof. Dr. Nuri Aydın'ın yanı sıra, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol İnce, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Sait Gönen ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Akgül de katıldı.​

Bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan İÜC Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Sait Gönen, proje desteklerinin önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Gönen, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Türkiye'de ve dünyanın her yerinde saygın birer marka olduğunu belirterek "Bu markaları korumak ve daha ileriye taşımak için, bilimsel projelere ve TÜBİTAK gibi kurumların işbirliğine her zaman ihtiyaç olacaktır" şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin Araştırma Üniversitelerinden Biri Olarak TÜBİTAK’tan Daha Fazla İstifade Etmeliyiz”

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol İnce de bilgilendirme toplantısında bir konuşma yaptı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol İnce konuşmasında, geçmiş yıllarda gerçekleştirilen TÜBİTAK- ARDEB toplantılarına ilginin bugüne kıyasla daha az olduğunu anımsattı ve toplantıya akademisyenlerin yüksek oranda katılım göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın araştırma üniversitesi kimliğine sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Erol İnce; “Biliyorsunuz üniversite olarak bölünmeden önce İstanbul Üniversitesi Türkiye’nin 10 Araştırma Üniversitesi’nden biri seçilmişti. Yolumuza İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa olarak devam ediyor olsak da, araştırma üniversitesi olduğumuz gerçeği değişmemiştir. Dolayısıyla TÜBİTAK’tan oldukça fazla istifade etmemiz gerekmekte. 2018 yılına baktığımızda TÜBİTAK’a, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa olarak yapılan toplam başvuru sayısı 621’dir. Bunların 400 tanesi doğrudan proje olup, 53’ü TÜBİTAK tarafından kabul edilmiştir. Bu sayıyı fakültelere göre ayıracak olursak 35’i İstanbul Üniversitesi’ne, 18’i İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa’ya aittir. Bu sayıyı yeterli bulmuyorum ve bu rakamı arttırabilmek adına, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa çatısı altındaki tüm akademisyenlere, proje yazma, bilgilendirme ve başvuru süreçleri dahil, her anlamda destek vereceğimizi belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK ARDEB Başkan Vekili Doç. Dr. Cengiz Arıcı yaptığı detaylı sunumla TÜBİTAK’ın yeni dönem proje teşvik ve yeniliklerini anlattı. Süreli ve süresiz başvuruya açık yeni teşvik ve projeler hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Arıcı, proje değerlendirme-seçim sürecinde uygulanan yeni puanlama sistemini tanıttı. Üniversitelerin Araştırma ve Geliştirme Potansiyelinin Arttırılmasına Yönelik Destek Programı hakkında detaylı bilgi paylaşan Arıcı, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme, Hızlı Destek Programları, Ar-Ge Projeleri Destekleri, Kariyer Geliştirme Programları ve Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destekleme Programlarının içeriklerine ait yeni güncellemeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

TÜBİTAK-ARDEB'in 2019 yılı itibariyle uygulamaya koyduğu yeniliklerden de söz eden Doç. Dr. Arıcı, burs limitlerinin artırıldığını ifade ederek, lisans düzeyinden doktora düzeyine kadar burs almaya hak kazananlara 2019 yılında ödenecek güncel tutarları aktardı.

Doç. Dr. Arıcı son olarak araştırmacılar açısından kolaylık sağlayacak bazı yeniliklerden bahsederek, TÜBİMER sistemi sayesinde TÜBİTAK ile ilgili öneri, itiraz ve görüşlerin anlık olarak bildirilebileceği panelin açıldığını; gönderilen projelerin "Süreç Yönetimi" sistemi sayesinde anlık olarak durum takibinin yapılabileceğini ifade etti. Ayrıca YÖKSİS entegrasyonunun tamamlanmasıyla birlikte tek tuş ile TÜBİTAK-ARBİS (Araştırmacı Bilgi Sistemi)'ne tüm bilgilerin aktarılabileceği bilgisini de katılımcılarla paylaştı.

Konuşmaların ardından geçilen soru-cevap bölümünde, İÜC Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol İnce ve ARDEB Başkan Vekili Doç. Dr. Cengiz Arıcı katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

TÜBİTAK ARDEB Bilgilendirme Toplantısı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber: Suzan Çiçek, Hasan Yaman