AFAD'ın Katılımıyla Masa Başı Acil Durum Eğitim Tatbikatı Gerçekleştirildi

İstanbul’da 28 Eylül tarihinde 5.8’lik bir deprem meydana gelmişti. Bu depremin ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde afet ve acil durumlar için alınacak tedbirlere yönelik ‘’Afetlerde Farkındalık Eğitimi’’ düzenlendi. 7 Kasım tarihinde başlayan ve 3 gün süren eğitim programına akademik personel, idari personel ve öğrencilerden oluşan 5 binin üzerinde kişi katılmıştı.

‘’Afetlerde Farkındalık Eğitimi’’ programlarının ikincisi olan ‘’Masa Başı Acil Durum Eğitim Tatbikatı’’ Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerinin katılımı ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce Tıp Binası’nda gerçekleşti. Dekan Prof.Dr. M.Sait Gönen, Başhekim Doç.Dr.  Zekayi Kutlubay ve Hastane Afet Yönetimi Ekibi tatbikata katılım sağladı .

Afad ekipleri tarafından belirlenen senaryo gereği saat:20.00 da hastane yakınlarında bulunan bir Avm’de terör saldırısı meydana geldi. Gerçekleşen terör saldırısı sonucunda hastanede Operasyon Yönetme Merkezi, Planlama Şefliği, Operasyon Şefliği, Lojistik Şefliği ve Finans Şefliği olmak üzere 5 daldan oluşan bir kriz masası oluşturuldu.

112'ye ulaşan saldırı ihbarı üzerine bölgeye giden 112 ve AFAD ekipleri bölgede tahmini 400 yaralı olduğunu tespit etti.112 ekibinin yaralı olan kişilere  müdahale etmesiyle devam eden tatbikatta, yaralıların 112 ambulansı ile  hastaneye ulaştırılması ve acil servisin hazırlanması ve sürecin devamı konusunda oluşturulan kriz merkezi ve şeflikler arasında telsizler aracılığı ile iletişim sağlandı.

Olay yerinde bulunan ve kendi imkanları ile acil servise ulaşan yaralılar ise, hastane içerisinde gerekli triaj alanlarına alındı ve tedavi süreçleri başladı. Gözlem altına alınan yaralıların durumu, eş zamanlı olarak İl Sağlık Müdürlüğü ve kriz merkezine bildirildi. Tatbikat, ekiplerin görevlerini tamamlanmasının ardından son buldu.

Haber : Ceylan ÇAKMAK