Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde “Gıda Bilimi ve Katkı Maddeleri ve Risk Analizi Sempozyumu” Gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bensu Karahalil ve Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Baş'ın konuşmacı olarak yer aldığı “Gıda Bilimi ve Katkı Maddeleri ve Risk Analizi Sempozyumu”, Prof.Dr. Meliha Terzioğlu Amfisi’nde gerçekleştirildi. Öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşen sempozyumda, gıda katkı maddeleri, toksikoloji bilimi ve sağlıklı beslenme konuları ele alındı.



-‘‘Katkı maddesi zararlıdır’ ifadesi her durum için doğru bir ifade değildir’’
Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Bensu Karahalil; ‘Katkı maddesi zararlıdır’ ifadesinin yanlış olduğuna vurgu yaptı. Katkı maddelerinin zararlı olup olmadığını belirleyen faktörün miktarı olduğunu kaydeden Karahalil : “Katkı maddesi zararlıdır ifadesi yanlıştır. Dünya ölçeğinde bilim süzgecinden geçmiş ve güvenli kabul edildiği için kullanımına izin verilmiş bir gıda katkı maddesini, konunun uzmanı olmayan kişilerin yorumlaması, esasında gerçek risklerin üstünü kapatır. Tüm katkı maddelerinin zararlı olup olmadığını belirleyen faktör, katkı maddesinin miktarıdır. İnsan sağlığı üzerine toksik ve karsinojenik olarak değerlendirilen gıda maddelerinin kullanımı yasaklanmıştır. Daha konforlu, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için kimyasalların vazgeçilmez özelliklerinden yararlanılır. Günlük hayata getirdikleri imkanlar sayesinde fazlası talep ediliyor. Olası riskler minimize edilerek her alanda yararlanılmaya çalışılıyor. Katkı maddelerinin yönetimi ile ilgili ülkemizdeki hukuksal düzenlemelerin dünya ile uyumlu olup olmadığı ve bu düzenlemelerin denetlenip denetlenmediği konusundaki tartışmalar esas gündemimiz olmalıdır.” dedi.




-“Her duyduğumuza inanırsak yiyecek ürün bulamayız”
Konuşmasına gıda katkı maddelerinin medyada sıklıkla tartışma konusu yapıldığını belirterek başlayan Prof.  Dr. Murat Baş ise; gıda güvenliği konusunda önceliklerin belirlenemeyeceğini söyledi. Toplum dikkatinin medya tarafından gereksiz konulara yönlendirildiğini kaydeden Baş : “Gıda katkı maddeleri yazılı ve sözlü basında sıklıkla tartışma konusu yapılıyor. Uluslararası bir sistem içinde yoğun bilimsel çalışmalar sonucunda güvenli bulunarak tüm dünyada kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddeleri bilimsel bir veriye dayanmadan ‘sağlığa zararlı’ ilan edilebiliyor. Gıda güvenliği konusundaki öncelikler belirlenemez ve toplumun dikkati gereksiz konulara yoğunlaştırılır ise, gerçek riskler göz ardı edileceğinden insan sağlığı bundan zarar görebilir. Hastalar yanımıza geldiğinde sosyal medyadan duydukları bilgileri teyit ettirmeye çalışıyor. Durum öyle bir hâl aldı ki hastaların sorularından ötürü hastalıkla ilgilenemez hale geldik. Her duyduğunuza inanmayın, yoksa yiyecek ürün bulamazsınız.”şeklinde konuştu.



Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçilen sempozyum programı fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Haber:Ceylan ÇAKMAK